Az eredet...
Híranyag az akkori zenei hírportálokon:
"...2005 meghatározó év a magyar folk-rock történetében: a KORMORÁN egykori alapító tagjai, a hegedűs Gál Péter, és a basszusgitáros-énekes Margit József  ismét együtt dolgozik a zenekar meghatározó gitárosával, Jenei Szilveszterrel.
Ők hárman annakidején több mint tizenöt esztendőn keresztül egyengették a Kárpát-medence népzene hagyományaira épülő, semmi máshoz nem hasonlítható folk-rock zenét játszó együttes pályáját. Előadóként, zeneszerzőként és szövegíróként is meghatározó szerepük volt az Európa-szerte ismert, és elismert "Kormorán-hangzás" kialakításában.
Másfél évtizedes munkásságukat közel ötven album - köztük nem egy aranylemez, több száz koncert fémjelezte Hollandiától Portugálián át a moszkvai VIT-ig. Felvételeik nem csak Magyarországon jelentek meg. Hollandiában koncertlemezt készült "Live In Holland" címmel (1985 - PAN Records), és egy angol nyelvű lemezük is piacra került 1987-ben a pozsonyi OPUS Records jóvoltából ("Cross Talks")..."

A múlt...
1990-körül a KORMORÁN (www.kormoranfolk.hu) zenekarban tagcserék történtek, és a legendás alkotó trió tagjai külön utakon jártak. Gál Péter zenei "parkoló pályán" civil hivatást választott, Margit József tanít, színházi és stúdió session zenészként élt. Jenei Szilveszter (www.jeneiszilveszter.hu) pályája kacskaringósabb. Az R-GO és a Miki Team, Rock Színház, szólóalbumok, színházi- és filmprojektek. Session tagként "végiggitározta" az akkori szakmai palettát. 1994-ben együtt dolgozott Friderikával (www.friderika.com), aki minden idők legsikeresebb magyar Eurovíziós előadójaként (4. helyezett - Dublin, 1994) debütált a "Kinek mondjam el vétkeimet" dalával.

A jelen...
Ez a múlt. A jelen erre a mltra épül, és a jövőnek szól...
Ehhez kellettek olyan új zenészek, akik lelkesedésükkel és tehetségükkel kellő módon segítették a trió munkáját. Az esztergomi illetőségű MEMORY BAND két zenésze Vereckei Attila és Drexler Zoltán ebben méltó partner Kolbe Gáborral ( - 2010) és Boross Attilával ( - 2010) együtt. Innen már csak egy "ötlet" a fúzió utáni névegyesítés, 2005-ben színpadra lép a KORMORÁN MEMORY BAND, azaz a KMB. Az autentikus zenei nívót olyan zenészek szavatolják, akik korunk elismert népzenészei (Salamon Beáta www.metafolk.hu, - 2009, Csávás Attila - 2009, Barvich Iván - 2008)

Ars poétika...
Hagyománytisztelet, értékmentés, üzenetközvetítés egy olyan "nyelven", amit értenek a határon innen és túl is. Ez a folkrock, amely egyaránt szól a felnőtt generációnak és szól a fiatalabb nemzedéknek. Dallamaiban fellehetők a kárpát-medencei, balkán zenei gyökerek, megszólalásában a "World- music" mai, modern képviselője. Akusztikus hangszerekkel (hegedű, akusztikus gitár, citera, furulya, töröksíp) és izgalmas zenei alappal (billentyűs hangszerek, dob, percussions, elektromos gitár, basszusgitár). Ehhez "tartozik" négy énekhang, amivel karakteresen megszólal az "üzenet"...

A Kormorán Memory Band tagjai:

   
MARGIT JÓZSEF (basszusgitár, ének) (ex Kormorán)   

Tokodaltárón született, hat éves korától zenélt, végül zenei tanulmányait a Konzervatórium jazz tanszakán fejezte be nagybőgőn 1980-ban. Az ESŐVÁRÓK volt az első zenekara, majd 1982 volt a fordulópont életében: a KORMORÁN együttesbe hívták – gitárosként.
Hamarosan kiderült, hogy a basszusgitáron lényegesen jobban játszik, amire amúgy is nagyobb szükség volt akkor a zenekarban. Egyéni zenei világa és jellegzetes, meghatározó énekstílusa miatt ő lett a „KORMORÁN hangja”.

Több mint tizennyolc éven keresztül számtalan olyan produkcióban volt alkotótárs, melyek ma már a magyar folkrock történelméhez tartoznak. A legnagyobb példányszámú karácsonyi album a „Betlehemi királyok”, majd a „Betlehemi csillag üzenete” egyik szerzője, és a „Költő visszatér” rockopera is az ő nevével fémjelzett.

2001-ben csatlakozik a MEMORY BAND - hez, majd 2005 - ben megalakítja a KMB zenekart.

Az egyik legismertebb stúdió- és session-zenész, számtalan színházi és lemezprodukcióban megtalálható.


[email protected]
GÁL PÉTER (hegedű, ének) (ex Kormorán)

A zenekar „látványembere” – sokak szerint az „ördög hegedűse”. Komolyzenei pályán kezdte. 1971-ben végzett a Konzervatórium hegedű szakán, majd a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia szimfonikus zenekarának tagja lett. Innen az ismeretség Koltay Gergellyel, akivel aztán megalakítják a legendás KORMORÁN együttest. Az együttes legsikeresebb periódusának alkotó tagja egészen 1990-ig.

Ekkor az aktív színpadi fellépéseit szüneteltetve producer, lemezkiadók igazgatója lett (Premier Arts Records, Universum Records), több élvonalbeli zenekar pályára állítója volt. Abban az időben a MAHSZ elnökségi tagja is egyben.

2000-től hátat fordítva a könnyűzenének civil pályán tevékenykedett.
Majd 2005-ben újra vonót ragad, új időszámítás kezdetét megadva a folk-rock zenének megalakul a KORMORÁN MEMORY BAND.


[email protected]

JENEI SZILVESZTER (el. git, ac. git, ének) (ex Kormorán)

www.jeneiszilveszter.hu

 


[email protected]

DREXLER ZOLTÁN (dob, pecussions) (Memory Band)

A zenekar „ritmusszekciója”. Táton a ZÉRÓ együttes, majd a FOLT, később a TAVERNA zenekar dobosa.
Még három zenekar Esztergom környékéről a múltból: az ONYX és a STÁCIÓ, majd későbbi a legendás TŰZKERÉK REVIVAL BAND. Ezzel a zenekarral több fesztiválon szerepelt sikeresen.

1993-ban alakítja meg a MEMORY BAND - et, majd 2005 - től zenei és névfúzió révén létrejön a KORMORÁN MEMOYR BAND.

Invenciózus szólóival a koncerteken a közönség nagy kedvence.


[email protected]

VERECKEI ATTILA (billentyű, ac. git, ének) (Memory Band)

A zenekar billentyűs, akusztikus gitáros, fafúvós mindenese. „Kétéltű” ember: komoly múltja van az esztergomi könnyűzenében és meghatározó szerepe a város komolyzenei életében.

A „könnyű”: 1982-től a WESTERGOM country-zenekar gitáros-énekese, majd 1983-ban egy  Ki-Mit Tud? siker a DG COUNTRY együttessel. 1993-ban Koppány hangja az „István a király” előadáson. 1997-től a MEMORY BAND tagja, és 2005-től a KMB zenekar billentyűs-énekese.

A „komoly” (szomorú zenészet): több kórussal sikeres szereplés (Balassa kórussal lemezfelvétel; a BBC-kórusversenyen 1. díj 1983-ban; Monteverdi kórussal 1. díj Budapesten, 2. díj Hollandiában; fellépések a József Attila kórussal, a Liszt Ferenc kórussal, valamint az Ars Musica kórussal). Dirigált külföldi fellépéseken, több színpadi mű komponistája, énekelt a Bánk Bán és a Don Giovanni opera esztergomi előadásán. 1993-ban szólista a Liszt Esztergomi miséjében és a Mozart Requiemben.

2004-ben zeneszerzői különdíjat kap Esztergomban végzett „kimagasló kulturális és szakmai munkájáért”.


[email protected]